Sólyomcsalogató 2012

2012-ben immáron 7. alkalommal került sor a „Sólyomcsalogató” elnevezésű ragadozómadár-védelmi konferenciára. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által közösen szervezett rendezvénynek a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont adott otthont február 18-19-én.

 

Szarvas, Körösvölgyi Látogatóközpont (Fotó: Széll Antal)

 

A Sólyomcsalogató rendezvény hagyományáról
Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya a "Sólyomcsalogató" elnevezésű találkozó-sorozatot abból a célból hívta életre 2006-ban, hogy elősegítse a hazai ragadozómadár-védelemmel és kutatással foglalkozó szakemberek közötti információcserét. Az évente egyszer, február végén megrendezésre kerülő országos konferencia szükségszerűségét az elmúlt hat évben mutatott komoly érdeklődés is igazolta. Az utóbbi években egyre több környező-országbeli szakmai szervezet, határon túli partnerséggel zajló program mutatkozik be, és gazdagítja információival a konferenciát.

A VII. Sólyomcsalogató
Az idén struktúrájában megújult a rendezvény az országos fajvédelmi programok és regionális eredmények éves beszámolói mellett több teret adott az interaktív szakmai egyeztetéseknek, közös vitáknak, valamint több kutatási program eredményei is bemutatásra kerültek.
 

A 2012. évi Sólyomcsalogató – országos fajvédelmi programok eredményei (Fotó: Solt Szabolcs)

A 2012. évi Sólyomcsalogató egyik élénk érdeklődéssel kísért témája: gyakori ragadozómadaraink állományfelmérése (Fotó: Görögh Zoltán)

 

Az elhangzott előadásokat, beszámolókat az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és a 2010-ben megalakult Magyar Ragadozómadár-védelmi Tanács „Heliaca” című közös évkönyvében teszi közzé.

A legutóbbi Heliaca címlapja (Fotó: Solt Szabolcs)

 

Idén is sor került a Ragadozómadár-védelmi Szakosztály által alapított Kerecsensólyom-díj átadására, mellyel minden évben valamely, a ragadozómadár-védelem terén kiemelkedő eredményeket felmutató szakember munkáját ismerik el.

A Kerecsensólyom-díjat idén Szentendrey Géza vehette át Haraszthy Lászlótól (Fotó: Széll Antal)

 

A minden évben más és más, jellemzően nemzeti parki környezetben megrendezésre kerülő rendezvénysorozat 2012-ben esedékes, 7. évadában – a közlekedést nehezítő időjárási körülmények ellenére – három ország 17 természetvédelmi szervezete részéről összesen 83 fő vett részt. A kétnapos program során 22 szakmai beszámoló hangzott el.

A Vásárhelyi-pusztán 2011-ben végzett kékvércse-kutatási programról Fehérvári Péter számolt be, … (Fotó: Solt Szabolcs)

 

A Vajdasági Madártani és Madárvédelmi Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös programjának, a szalakóta és kék vércse védelmét célzó IPA határon átnyúló projektnek eredményeiről két előadást hallhattak a résztvevők.

…majd ismertette a vajdasági kékvércse-telepek és optimális fészkelő-helyek kijelölését célzó vizsgálat eredményeit is (Fotó: Solt Szabolcs)

 

A találkozó alkalmával került sor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának taggyűlésére is, melyen egyben az új vezetőséget is megválasztották. Az öt évre szóló mandátummal rendelkező új vezetőség tagjai: Sándor István (elnök), Fidlóczky József, Kalocsa Béla, Kovács András, Palatitz Péter, Prommer Mátyás, Szitta Tamás, Tóth Imre, Váczi Miklós és Viszló Levente.

Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának új vezetősége (Fotó: Bagyura János)

 

Az MME szervező csapata nevében ezúton is köszönjük a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szíves vendéglátását, a Körösvölgyi Látogatóközpontban biztosított helyszínt és színvonalas ellátást, valamint a kollégák szervezésben nyújtott segítségét!