Sasriasztó 2010

 

Ez év őszén, 2010. szeptember 25-26-án 21. alkalommal került sor az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának „Sasriasztó” elnevezésű találkozójára a Kiskunságban.

A Sasriasztó rendezvény hagyományáról

A "Sasriasztó" az MMERagadozómadár-védelmi Szakosztályának legrégebbi, minden év szeptember második hétvégéjén megrendezésre kerülő országos találkozója, melynekhagyománya 1989-ben a Vértes lábainál indult. A baráti találkozó, melyenaz MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának és a ragadozómadár-védelemben tevékenykedő természetvédelmi szervezeteknek aktív tagjaivesznek részt, azóta minden évben más és más terepi helyszínen kerül megrendezésre, és a résztvevők száma évről évre észrevehetően gyarapodik. A kezdetben néhány aktív ragadozómadár-védő szakember által szervezett rendezvényen ma már 50-80 fő vesz részt évente. A találkozón ahagyományosan teljes hétvégi program keretében a résztvevőknek kötetlen hangulatban van alkalma megvitatni az adott év terepi munkájának tapasztalatait, érdekességeit, és a körülményektől függően a rendezvénynek otthont adó régió/szervezet egy-egy terepi kirándulás keretében is bemutatkozik.

Sasriasztó 2010, Bösztör-puszta (Fotó: Gallai Gergely)

 

A XXI. Sasriasztó

2010-ben a „Conservation management and animal health monitoring of natura 2000 bird species” (CONSN2KBIRDS - HU-SRB/0901/122/120) című, Magyarország-Szerbia közötti IPA határon átnyúló program keretében aKiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében 21. alkalommal rendeztük meg a Sasriasztót.

Csupa víz ugyan a fű, de a kedvünk gyönyörű (Fotó: Gallai Gergely)

 

A találkozóra, melyenkét ország (Magyarország és Szerbia) 11 természetvédelmi szervezete részéről összesen 52 szakember vett részt, a kiskunsági Bösztör-pusztán, Kunszentmiklós közelében került sor. Sajnos a folyamatos esőzések szinte szó szerint elmosták a program terepi részét, de a régi ismerősökként találkozó szakemberek így is jól érezték magukat.

Ez a legfinomabb leves a világon (Fotó: Gallai Gergely)

A Vajdasági Madártani és Madárvédelmi Egyesület képviselői (Fotó: Fehérvári Péter)