Sasriasztó 2011

2011. szeptember 9-11. között 22. alkalommal került sor az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának „Sasriasztó” elnevezésű találkozójára a Vásárhelyi- és Csanádi-pusztákon.

Sasriasztó 2011, Vásárhelyi- és Csanádi-puszták (Fotó: Bagyura János)

 

A Sasriasztó rendezvény hagyományáról

A "Sasriasztó" az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának legrégebbi, minden év szeptember második hétvégéjén megrendezésre kerülő országos találkozója, melynek hagyománya 1989-ben a Vértes lábainál indult. A baráti találkozó, melyen az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának és a ragadozómadár-védelemben tevékenykedő természetvédelmi szervezeteknek (nemzeti parkoknak, hazai és külhoni természetvédő civil szervezeteknek) aktív tagjai vesznek részt, azóta minden évben más és más terepi helyszínen kerül megrendezésre, és a résztvevők száma évről évre észrevehetően gyarapodik. A kezdetben néhány aktív ragadozómadár-védő szakember baráti találkozója mára már 50-80 fős rendezvénnyé nőtte ki magát. A találkozón a hagyományosan teljes hétvégi program keretében a résztvevőknek kötetlen hangulatban van alkalma megvitatni az adott év terepi munkájának tapasztalatait, érdekességeit, és a körülményektől függően a rendezvénynek otthont adó régió/szervezet egy-egy terepi kirándulás keretében is bemutatkozik.

A XXII. Sasriasztó

2011-ben a „Conservation management and animal health monitoring of natura 2000 bird species” (CONSN2KBIRDS - HU-SRB/0901/122/120) című, Magyarország-Szerbia közötti IPA határon átnyúló program keretében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében 22. alkalommal rendeztük meg a Sasriasztót.

A találkozón, melyen négy ország (Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia) 13 természetvédelmi szervezete részéről összesen 80 szakember vett részt, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Fehértó tájegységét, illetve Csanádi-puszták tájegységét ismerhették meg az érdeklődők. A rendezvényen 6-tól 89 éves korig minden korosztály képviseltette magát.

Mindannyiunk nagypapája, a 89 éves Ziegner Tóni bácsi fürkészi az eget (Fotó: Horváth Éva)

 

A régi ismerősökként találkozó szakemberek igazán gazdag terepi élményekkel zárhatták a 2011-es szezont. Az első napon, pénteken este a Királyhegyesi-puszta kékvércse-gyülekezőjén láthattak több, mint száz felköröző, kavargó kék vércsét, ami azonnal megalapozta a baráti összejövetel hangulatát. Szombaton az egész napos terepbejáráson előbb megismerkedtek a Vásárhelyi-pusztán 17 éve folyó kékvércse-telepítési programmal és a hozzá kapcsolódó, a nemzeti park által végzett területkezelési, gazdálkodási tevékenységekkel, délután pedig alkalmuk volt gyönyörködni a meleg légáramlatokkal szép számban felköröző pusztai ölyvekben, parlagi sasokban és kígyászölyvekben.

Séta a Vásárhelyi-pusztán (Fotó: Horváth Éva)

 

A napot este előadások, élménybeszámolók, a bográcsban főtt és tárcsán sült ételek, valamint a Tátorján zenekar koncertje koronázta meg.

A pásztor tarhonyája - Viszló Levente remeke (Fotó: Horváth Éva)

Feldhoffer Attila több, mint 100 szelet húst sütött ki! (Fotó: Horváth Éva)

Barna Krisztán mesélt a Vajdaságból (Fotó: Solt Sabolcs)

 

Az utolsó napon, vasárnap, a már hazafelé tartó kollégáknak a Csanádi-puszták jellegzetes területeit mutattuk be, levezető terepbejárás keretében. A három nap alatt a társaság 1 barna kányát, 28(!) pusztai ölyvet, 10 parlagi sast, 7 békászó sast, 4 kígyászölyvet, 2 hamvas rétihéját és 2 kerecsensólymot látott.

Búcsúzó (Fotó: Bagyura János)

 

A társaság nevében szeretnénk utólag is külön megköszönni Viszló Levente, Feldhoffer Attila és Bereczky Attila mesterszakácsaink ínycsiklandó remekeit, és a Tátorján együttesnek a szombat esti zenei élményt!